New

Tithes

Church Street, Aspley Guise, Milton Keynes, Buckinghamshire, MK17 8HQ

£1,650,000

5 5 3

Property Highlights

  • Modern detached house
  • Five bedrooms, two en suite
  • Sitting room, dining room, study and sun room
  • Kitchen/breakfast room and garden room
  • High specification features including Cat 5 wiring, oak floors, underfloor heating
  • 2.75 acres of well maintained gardens and paddock
  • Driveway parking and detached double garage
  • Secluded village location

Property description

A modern five bedroom detached house with driveway parking, a detached double garage, planning permission to extend, and approximately 2.75 acres of established gardens and paddock in a village location.

The property is set well back from the road behind electric gates and the plot is secluded by mature trees and hedges with only the occasional glimpse of a chimney pot or the church tower to indicate other dwellings nearby. The front garden has a lawn and extensive flower borders while the rear garden is less formal with a decked terrace, a lawn and a children’s play area. The rear garden backs onto the paddock which is approximately 2.2 acres and is 260m. long with a small wooded area. The paddock has mature trees on the boundary. The property has five reception rooms, a kitchen/breakfast room, a separate utility room and two cloakrooms on the ground floor. On the first floor the master bedroom suite has a dressing room and an en suite shower room. There are four further double bedrooms, an en suite bathroom, a family bathroom and a part galleried landing with a reading area.

Design and Specification

This architecturally designed house was originally built in 1966 and was extended in 2009 by the vendors. The extension added a study, a utility room and the garden room and master bedroom suite both of which have triple aspect windows with far reaching views. The property is finished to a high specification throughout including solid oak flooring, an oak staircase, part underfloor heating, an alarm system and Cat 5 wiring to most rooms. Large picture windows allow plenty of natural light.

Planning Permission

The property has planning permission for the demolition of the sun room and the construction of a single storey and a two storey extension. This was granted in May 2019. As well as adding space the plans reconfigure the current accommodation. The utility room is moved into the current study, with the current utility room removed to create a larger open plan breakfast/family area off the kitchen. The study would move to the current dining room and the single storey extension will add a new dining room which will have a large lantern skylight and a direct link to the kitchen. The two storey extension will create a large sitting room on the ground floor and will replace a bedroom on the first floor with two new bedrooms, both with en suite shower rooms, and an additional study. The plans are available to view upon request.

Entrance Hall

The entrance hall has solid oak flooring which continues into the sitting, dining and sun rooms. The stairs to the first floor have oak balustrades and an understairs storage cupboard with a light. There is a control panel for the alarm system and the phone for the electronic entrance gates. The cloakroom/boot room has a contemporary WC and washbasin, and space for coats and shoes.

Reception Rooms

The sitting room and dining rooms are both dual aspect including bay windows to the side. The sitting room has a feature fireplace with a stone surround and a Stovax dual fuel stove. A glazed door leads to the sun room which also has solid oak flooring, and triple aspect windows and sliding doors to the paved terrace. The study is accessed from the kitchen and has a window to the front.

Kitchen/Breakfast Room and Garden Room

The kitchen has ceramic tiled flooring and is fitted with a comprehensive range of base, wall and full height units with granite work surfaces incorporating a breakfast bar and a one and a half bowl sink which has a tweeny waste disposal unit and a Quooker boiling water tap. Integrated Neff appliances include a coffee machine, a warming drawer, a five ring gas hob with a canopy extractor over, and two ovens one of which is a combination microwave oven and the other which has a hide and slide door. There is also a Fisher and Paykel two drawer dishwasher, a full height AEG freezer, a two zone wine cooler and space for an American style fridge/freezer. A wide opening with a single pane sliding pocket door leads to the garden room which has ceiling spotlights and triple aspect picture windows with far reaching views over the rear garden and paddock beyond. A glazed door leads to a raised L-shaped decked terrace.

Utility Room

The utility room has the same range of units as the kitchen and also has a one and a half bowl sink. There is space and plumbing for a washing machine and a tumble dryer. There is access to the second cloakroom and an external door to the side.

Landing

The part galleried landing has two full height picture windows which give natural light. By one of the windows there is space for a small library or reading area.

Master Bedroom Suite

The triple aspect master bedroom has panoramic views over the gardens and surrounding countryside. The dressing area has a range of fitted wardrobes and access to the fully tiled en suite shower room which has a double shower cubicle with a rainwater shower head, a WC, twin washbasins and a towel radiator.

Other Bedrooms and Bathrooms

The guest bedroom has double doors to a Juliet balcony with views over the front garden. The en suite has a bath with a shower over, a WC, a vanity washbasin and a towel radiator. There are three further double bedrooms, two of which have built-in wardrobes. The fully tiled family bathroom has a bath with a shower over, a WC and a washbasin.

Outside

Electronically controlled gates open to a driveway which has established flower and shrub borders either side. The drive continues along the side of the front garden and the house to a parking area in front of the detached double garage. The garage measures over 20ft. by 19ft and has two doors to the front, a door to the rear and eaves storage. The front garden has a lawn area, well stocked flower borders and a feature greenhouse. There is an extensive paved terrace for outdoor dining, and a pond with a water feature. The rear garden is mainly lawned with a raised L-shaped decked terrace outside the garden room. There are also raised vegetable beds and fruit trees. A hedge and a five bar gate separate the garden from the paddock.

Location

Aspley Guise is a small west Bedfordshire village on the edge of the Greensand Ridge with a small square with a Best Western Hotel, a Thai restaurant and a gastropub. It is about 1 mile from the Bedford Estate woods in a quiet rural location but within easy reach of all necessary amenities. It is only 1.5 miles from Woburn Sands which has a range of shops, banks, restaurants and other commercial facilities and 11 miles from Milton Keynes which has one of Europe’s largest covered shopping centres as well as a theatre, cinemas, indoor skiing and other attractions. The Georgian village of Woburn and Woburn Abbey with its Safari park are less than 2 miles away and there is a new Centre Parcs holiday centre near Ampthill. For commuting the village is less than 2 miles from junction 13 of the M1 and has access to railway stations on the St Pancras line at Flitwick and Harlington or the West Coast line at Leighton Buzzard and Milton Keynes. The village has its own railway service with an hourly shuttle between Bedford and Bletchley. The Georgian village of Woburn and Woburn Abbey with its Safari park are less than 2 miles away and there is a new Centre Parcs holiday centre near Ampthill.

Read more

Request a viewing

Select a date and time If you would like a viewing sooner, or to talk to a member of our team before requesting a viewing, please call us on 01908 586400.

You may also like

Request viewing
2020-07-02T23:47:22+01:00